Nosta juustonautinto uudelle tasolle oikealla juomalla

7.5.2020

Kielenvieviä juuston ja juomien yhdistelmiä syntyy, kun valitaan tarjolle tasavahvoja makupareja.

Tarjoa juustojen kanssa hillokkeita, hunajaa, paahdettuja pähkinöitä, oliiveja sekä vaaleahkoa leipää ja keksejä. Näillä korostat juuston omia makuja ja pidät pöydän antimet notkuvina.

Viini saa juuston laulamaan

Juustojen makumaailmasta löytyy usein rasvaisuutta, hapokkuutta ja suolaisuutta. Niinpä nyrkkisääntönä voidaankin pitää, että rasvaisille, koville juustoille kannattaa valita runsaan makuinen viini. Suolaisuus on sekin tärkeä elementti yhdistelmiä mietittäessä. Suolaisuus reagoi viinin kanssa siten, että maut vahvistuvat.
Le Gruyèren AOP -juuston seuraksi voi avata pullon täyteläistä, punaviiniä. Koillis-Italiassa valmistettava amarone ja pala vahvan makuista kovaa juustoa hurmaa vaativimmatkin illallisvieraat. Kevyemmän punaviinin ystävät nauttivat juustostaan Uuden maailman pinot noir -viinien kera.

Valkoviini, jossa on niin makeaa hedelmäisyyttä kuin viiltävää hapokkuutta, on erinomainen pari kovalle juustolle. Kokeile Le Gruyère AOP -juuston kanssa saksalaista, puolikuivaa riesling-viiniä.

Makea viini on suolaisten ja vahvanmakuisten juustojen klassinen makupari. Yksi tunnetuimmista yhdistelmistä on juusto ja portviini. Trendinenät yhdistävät nyt vähintään 10 kuukautta kypsytettyä, intensiivisen makuista ja aromikasta Le Gruyère AOP Reservé -juustoa makean ja mausteisen punaisen vermutin kanssa.

Olut on juuston kaveri

Monen mielestä juusto maistuu oluen kanssa parhaimmalta. Siinä missä viinin hapokkuus ja tanniinit tasapainottavat juuston maun ja rasvaisuuden yhdistelmää, oluessa humalan juomaan tuoma karvaus toimittaa samaa tehtävää. Nuorempi Le Gruyére AOP -juusto paritetaan miedolle, vähän katkeroa sisältävälle oluelle, pitkään kypsytetty juusto taas vahvemmalle oluelle.
Tummat maltaat tuovat oluisiin hennon karamellisia, kahvisia ja suklaisia aromeja, jotka korostavat juuston kypsää, suolaista makua. Korkeampi alkoholipitoisuus tekee oluesta runsaamman makuisen ja leikkaa juuston rasvaista makua.

* Amber Ale on hedelmäinen oluttyyppi josta voi löytyä myös kukkaisuutta. Oluet ovat harvemmin runsaasti humaloituja. Kokeile klassisen Le Gryére AOP -juuston kanssa.

* Bock on vahva lager jonka maussa on makeutta ja runsaamman alkoholin tarjoamaa pyöreyttä. Kokeile klassisen Le Gryére AOP -juuston kanssa.

* ESB:t ovat runsaan hedelmäisiä sekä vahvasti humaloituja oluita. Maussa on pehmeää maltaisuutta sekä humaloinnin antamaa yrttisyyttä. Hiilidioksidipitoisuus on matalahko. Kokeile minkä tahansa Le Gruyére AOP -juuston kanssa.

* Strong Alet ovat nimensä mukaisesti alkoholipitoisempia sekä runsasmakuisia: maltaisia ja täyteläisiä. Ne sopivat erinomaisesti Le Gruyère AOP Reserve -juuston kanssa nautittavaksi.

Siiderin hedelmäisyys korostaa juuston suolaisuutta

Siideri on myös mainio kumppani juustolle. Aidon siiderin maanläheinen ja omenainen maku korostuu tyylikkäästi juustojen kanssa. Pieni luonnollinen makeus ei ole siiderissä pahaksi, kun sitä tarjotaan voimakkaanmakuisten juustojen seurassa. Kuivan hapokkaat siiderit puolestaan leikkaavat samalla tavalla juuston rasvaisuutta kuin kuiva valkoviini.

Kokeile Le Gruyère AOP -juustojen kanssa erimaalaisia siidereitä; ranskalaisia, espanjalaisia, englantilaisia ja suomalaisia siidereitä.

Lämmin tee nostaa juuston piileviä aromeja

Alkoholiton vaihtoehto juustojen seuraksi on kupillinen hyvää, haudutettua teetä. Teessä, kuten viinissä, on vaihtelevasti tanniineja. Kuuman teen lämpö tuo sekin esiin juuston piileviä makuja. Sveitsiläiset juovat usein teetä mm. juustofonduen kanssa.

Kokeile Le Gruyere AOP -juuston kanssa Bombay Chai -teetä. Se on musta tee, joka on maustettu vihreällä teellä sekä perinteisillä chai-mausteilla; kanelilla, kardemummalla, neilikalla ja mustapippurilla.

Le Gruyère AOP Reserven yllättävä ystävä on Assam TGFOP Hatidubi Fu Soonga on musta tee, jossa vieno savun maku.

Mikäli et halua nauttia lämmintä teetä, kokeile juuston seuraksi vastapuristettua omenamehua, kotitekoista sitruunalimonadia tai mustaherukan lehdistä tehtyä Louhisaaren juomaa.

WordPress Image Lightbox